Sunday, December 8, 2019

Over de zin en onzin van Facebook-nomineren

Onlangs zag ik op Facebook dit bericht passeren:


Telkens ik dit soort 'nominatiespelletjes' de revue zie passeren, bedenk ik hoe eenvoudig het met de huidige sociale media eigenlijk wel is om een hype te starten... iedereen herinnert zich nog wel de Ice Bucket Challenge.

Eigenlijk verschilt dit soort nominatiespelletjes niet erg veel van de ouderwetse kettingbrieven, die best ook wel 'gevaarlijk' konden zijn als ze elektronisch verstuurd werden en een virus bevatten.  Laten we hopen dat de gevaren van nominatiespelletjes beperkt zijn, want het aantal betrokkenen vliegt al snel de pan uit... iets waar we ons misschien niet altijd van bewust zijn.  Laten we even nadenken...

Eerst en vooral maak ik voor bovenstaand nominatiespelletje twee (aanvaardbare) veronderstellingen:
  1. Er worden geen personen 'opnieuw' genomineerd.  Iedereen nomineert dus telkens mensen die nog niet eerder zijn genomineerd.
  2. Mensen maken hun eerste nominatie de dag nadat ze zelf zijn genomineerd, en maken daarna elke dag opnieuw een nominatie (tot ze er 7 hebben).
Omdat de eerste 7 dagen iedereen telkens een nieuw persoon nomineert, hebben we voor dag 1 tot en met dag 7 het volgende:

Dag 1:
  • 1 Facebook post
  • 2 mensen betrokken (de 'starter' en de eerste 'genomineerde')
Dag 2:
  • 2 Facebook posts
  • 4 mensen betrokken
Dag 3:
  • 4 Facebook posts
  • 8 mensen betrokken
... enzoverder ...

Dag 7:
  • 2^(7-1) = 64 Facebook posts
  • 2^7 = 128 mensen betrokken
Na 7 dagen zijn er dus in totaal 128 mensen in dit 'nominatiespelletje' betrokken en werden er 1 + 2 + 4 + 8 + 16 + 32 + 64 = 127 Facebook posts geplaatst.

Vanaf dag 8 wordt het moeilijker om een algemene formule op te stellen voor het aantal Facebook posts en het aantal betrokkenen, want vanaf dag 8 nomineert de persoon die op dag 1 begonnen was met nomineren niemand meer.  Van de 128 mensen die genomineerd waren, zijn er dus nog 127 die nomineren, wat leidt tot:

Dag 8:
  • 127 Facebook posts
  • 255 mensen betrokken (de 128 oorspronkelijke + de 127 nieuw genomineerden)
Ik hoop dat mijn analyse tot en met dag 8 juist is.  Indien niet, corrigeer me gerust.  Voor dag 9 en verder heb ik geen zin meer.  Het is momenteel te laat en ik ben te moe om nog verder na te denken hoe de algemene formule voor het aantal Facebook posts en het aantal betrokkenen er uitziet, maar ik hoop dat het bij deze wel duidelijk is dat beide aantallen exponentieel toenemen.  En voor wie het zich niet meer herinnert, exponentiële groei, dat ziet er zo uit:

Bezint dus eer ge begint.  Het is inderdaad zo dat als mensen 'volgen' en vlotjes verder nomineren, je met dit soort spelletjes snel een groot publiek bereikt... voor een goed doel is dat misschien handig, maar voor andere zaken was het misschien helemaal niet je bedoeling...

Thursday, June 13, 2019

Dromen van adoptie: top tien!

Vandaag kreeg ik van mijn werkgever de vraag of ik al meer zicht had op wanneer ik effectief thuis zou zijn om te zorgen voor mijn adoptiekindje.  Dat gaf me direct een goeie reden om nog eens te bellen naar het Adoptiehuis voor een update.  Zo gezegd, zo gedaan!  Sofie van het Adoptiehuis wist me te vertellen dat ik momenteel op plaats 10 sta.  We zijn dus officieel de top 10 binnengedrongen!


Als we rekening houden met gemiddeld 25 adopties per jaar, betekent dat dat ik mathematisch binnen 12*10/25 = 4.8 maanden adopteer, wat zou uitkomen op 6 november 2019.  Kijken we echter naar de rode trendlijn op bovenstaande grafiek, dan lijkt het eerder ergens januari of februari 2020 te worden.

Kortom, als we de wiskunde mogen geloven, zit ik ergens rond kerst of nieuwjaar met een ukkepukkietje erbij.  Wie echter de adoptiewereld kent, weet dat het evengoed om god-weet-welke reden plots toch een paar maanden vroeger of later kan zijn.  Lekker spannend en onzekerheid troef! ;-)

Het wordt dus stilaan ook tijd om nog eens na te denken welk gerief ik nog zo allemaal nodig heb.  De eerste zaken die in mij opkomen zijn

  • een babypark
  • babykleertjes voor zowel een jongen als een meisje
  • een verzorgingstafel
  • een badje
  • ... heel wat andere dingen die ik vergeet...
Wie iets liggen heeft dat ik mag lenen, mag het me altijd laten weten!

Tot later voor een nieuwe update!
Bart

Friday, May 3, 2019

Waarom ik het niet heb voor de klimaatspijbelaars

Ik heb het niet voor de klimaatspijbelaars.  Al van bij het begin van de klimaatbetogingen wou ik uitleggen waarom, zodat ik niet verkeerd begrepen word.  Tot op heden was me dat nog niet gelukt, maar daar komt nu verandering in!  Bij deze enkele van mijn bedenkingen.


Spijbelen is niet de goeie manier om aandacht te vragen voor het klimaat.

Spijbelaars vinden zichzelf misschien stoer en cool, maar dat zijn ze helemaal niet.  Een spijbelaar vergeet dat een leerkracht ook veel tijd en energie steekt in zijn lesvoorbereiding.  Het is weinig respectvol om van die goed voorbereide lessen weg te blijven.  De urgentie van de klimaatproblematiek aanhalen als argument om het spijbelen te verantwoorden is zwak.  Als we vandaag spijbelen voor het klimaat, waarom dan morgen niet voor de wereldvrede en overmorgen voor de sociale armoede in eigen land?  Er valt elke week wel een reden te bedenken.  Wie spijbelt voor het klimaat en dat tracht te verantwoorden, geeft de indruk dat spijbelen de normaalste zaak van de wereld kan zijn, en dat is het niet.  Er zijn kinderen op deze wereld die in oorlogssituaties of in een land met hongersnood leven.  Zij springen een gat in de lucht als ze op een schoolbank mogen zitten.  Denk dààr maar eens aan, beste klimaatspijbelaar, en voel je gerust schuldig.


Klimaatbetogen kan ook in het weekend

Waarom moet het klimaatbetogen per se tijdens de week?  Waarom niet tijdens het weekend, op woensdagnamiddagen of tijdens schoolvakanties?  Het vaak aangehaalde argument is dat er anders nooit de media-aandacht zou geweest zijn die er nu is.  Zwakke argumentatie.  De media-aandacht was er al vanaf dag één.  Waarom moet er dan per se doorgedaan worden op donderdagen?  Flauw excuus.  But anyhow, voor leerlingen die op die vrije momenten het engagement tonen om hun bezorgdheid over het klimaat te uiten, heb ik wél respect.  Helaas zijn ze in de minderheid, zo blijkt uit de cijfers... klimaat is precies hipper tijdens de week dan in het weekend.


Onze politici doen het echt zo slecht nog niet.

In de wereld van de klimaatspijbelaars is het blijkbaar ook cool om telkens opnieuw kritiek te spuien op onze politici en hen te verwijten dat er niets gebeurt en dat ze hun kop in het zand stoppen.  Welnu, ik vraag me af hoeveel van de klimaatspijbelaars zichzelf de moeite getroostten om op te zoeken welke maatregelen onze politici wél al namen.  Na een klein beetje googlen kom ik al snel op:
en mocht ik doorgaan vind ik nog wel heel wat maatregelen.  Bashen op onze politici is mijns inziens dus volkomen onterecht.  Maar voor ongeduldige, naïeve, onwetende, verwende pubers à la Anuna De Wever kan het natuurlijk allemaal niet snel genoeg gaan.  Ik wil het nú en ik wil het snél!


Mijn generatie is niet beter of niet slechter dan die van Anuna en Kyra

Het valt me op dat klimaatspijbelaars graag met het beschuldigende vingertje naar de generatie van hun ouders wijzen, als zou het zij zijn die de boel verneukt hebben.  Welnu, dat beschuldigende vingertje, daar hou ik al helemaal niet van.  Onze generatie is niet beter of niet slechter dan de die van Anuna en Kyra.  Het is onze generatie die de Berlijnse muur deed vallen.  Het is onze generatie die een einde maakte aan de Koude Oorlog.  In mijn pubertijd was er voor zover ik weet geen sprake van zonnepanelen op je dak leggen, maar het was wel mijn generatie die het Live Aid concert organiseerde ten voordele van de hongersnood in Ethiopië.  Van de klimaathype was toen geen sprake, god zij dank!  Mijn generatie, ja, die was ook wereldverbeterend.  En in mijn generatie kwamen ook naïeve verwende pubers op straat om te betogen omdat dat hip was.


Beleid forceren door betogen?  Nee dank u!

We horen het ze vaak zeggen, de klimaatspijbelaars: ze gaan door tot er iets verandert!  Dat klinkt bij mij een beetje als 'beleid forceren door betogen'.  Betoging als drukkingsmiddel.  Koppig doordoen totdat de politici plooien en jij als verwende puber je zinnetje krijgt.  Is dàt dan democratie?  Op het hoogtepunt van de klimaatbetogingen in België kwamen 70.000 mensen op straat.  Dat is 0,7 % van de Belgische bevolking.  Moeten we voor die 0,7% ons beleid aanpassen?  Moeten we vele euro's investeren in ons klimaat in plaats van in andere belangrijke wereldproblemen, speciaal voor die 0,7%?  Of moeten we misschien ook luisteren naar de andere 99,3%?  Wie graag verandering ziet, die kan gaan stemmen (enfin, in België moéten we stemmen, maar dat is een andere discussie ;-)  De verkiezingsuitslag zal mijns inziens wel aangeven hoe groot het draagvlak is.
En jongeren onder de 18 kunnen inderdaad niet stemmen, dat is correct.  Daarom mogen ze wat mij betreft gerust hun bezorgdheden uiten tijdens het weekend, op woensdagen en tijdens vakanties.  Helaas hebben we van dat enthousiasme de laatste tijd weinig gemerkt, de klimaatbetoger-cijfers tijdens de krokus- en paasvakantie vielen precies wat tegen.


Ik hoop dat het bij deze duidelijk is: ik heb het totaal niet voor de spijbelende klimaatbetoger à la Anuna De Wever.  Anuna en haar vriendjes-betogers kunnen wat mij betreft de pot op met hun gezeik.  De geëngageerde klimaatbetoger die buiten de schooluren zijn bezorgdheid uit, daar wil ik wél respect voor tonen, maar die wil ik tegelijk ook geruststellen: no worries, alles komt goed met onze planeet.

Thursday, March 14, 2019

Dromen van adoptie: virtueel zwanger!

Aangezien het intussen al van begin december 2018 geleden is dat ik nog eens een update kreeg van het Adoptiehuis, besloot ik gisteren eens mijn assertieve schoentjes aan te trekken en hen te bellen.  De vriendelijke mevrouw aan de telefoon wist me te vertellen dat ik op plaats 14 sta en dat er nog één koppel voor mij 'on hold' staat.  Virtueel dus op plaats 13 :-)  Begin december stond ik op plaats 20, dus in 3 maand tijd ben ik een zestal plaatsjes opgeschoven.  Blijkbaar zitten we aan zo'n 2 binnenlandse adopties per maand, wat netjes het gemiddelde van 25 per jaar volgt.  Als het aan dit tempo doorgaat, dan kunnen we mathematisch gezien stellen dat er ergens eind september, begin oktober een ukkepukkietje ons gezin komt vervoegen... binnen een 7-tal maand dus.  Ik ben nu dus adoptiegewijs al 2 maand virtueel zwanger :-)
Intussen heb ik best wel al een paar spullen in huis.  Alvast bedankt iedereen die me dingen aanreikte!  Eén van de belangrijke items die ik nog niet heb, is een park.  Zo eentje met een bodem die je in het begin hoog kan zetten, en naarmate het kindje ouder wordt dan kan verlagen.  Mocht iemand zoiets staan hebben en het staat in de weg, dan kom ik het met plezier ophalen!

Tot weldra hopelijk voor een nieuwe update!
Bart

Tuesday, January 22, 2019

Dromen van Adoptie: reportage Louis Theroux

Het stond al een tijdje op mijn TODO-lijst, maar vanavond heb ik me eindelijk in mijn zetel geploft om de BBC-reportage van Louis Theroux rond adoptie in Amerika te bekijken.  Je vindt ze op https://vrtnu.page.link/FZp7qvHgbqJfHCVA7

Hoewel het hier om adoptie in Amerika gaat, vind ik veel zaken uit de reportage herkenbaar.  Mensen die mijn adoptieprocedure volgen en de reportage bekijken, krijgen een inkijk in zowel de kant van de adoptieouders alsook de kant van de geboortemoeders.  Wat kunnen redenen zijn waarom geboortemoeders hun kind willen afstaan?  Hoe voelt het om als adoptie-ouder te moeten wachten?  Wat is een open adoptie in Amerika en hoe reageren kinderen als ze na een aantal jaar hun geboortemoeder voor het eerst ontmoeten?  Wat is de rol van de adoptiebureaus?  Hoe zwaar weegt het financieel soms door (in Amerika) en wat kunnen de eventuele financiële risico's zijn?  Waar komen de grootouders in het plaatje voor?  Wordt er soms misbruik gemaakt van het systeem?

Ik vind dat Louis Theroux in de reportage op een vrij objectieve manier antwoorden zoekt op deze en andere vragen.  Wie de reportage bekijkt, krijgt waarschijnlijk wel een betere kijk op adoptie.  Het moment dat me het meeste aansprak, was het moment waarop een geadopteerde zei dat hij zich geen betere vader kon wensen dan zijn adoptievader, en dat die vader (die biologisch geen kinderen kon krijgen) datzelfde bevestigde over zijn adoptiekinderen.  Dit geeft me hoop.  Hoewel ik tijdens mijn adoptieprocedure al ettelijke keren gewaarschuwd ben voor de potentiële problemen die een adoptie met zich mee kan brengen, ben ik er heilig van overtuigd dat er ook heel wat adopties gewoon goed lopen.  Wat het voor mij concreet zal worden, zal de toekomst moeten uitwijzen.  Life is like a box of chocolates, you never know what you're gonna get.  Eén ding weet ik echter wél zeker: ik begin hier met volle overtuiging aan.  Ik ben voorbereid en ik kan mezelf niet verwijten dat ik hier niet goed heb over nagedacht.  Sommige mensen staan volledig achter mijn keuze, anderen zijn (al dan niet in stilte) zeker ook kritisch of uiten om uiteenlopende redenen ook hun bezorgdheid omtrent mijn adoptie.  En dat is goed.  Hoe meer dialoog en waarschuwingen, hoe meer ik er over nadenk, maar ook hoe zekerder ik ben dat dit iets is wat ik echt wil doen.  Of het allemaal goed zal aflopen, dat valt niet te voorspellen.  Dat ik me er volledig zal voor smijten, daar hoeft geen twijfel over te bestaan. En dat mijn sportieve conditie zwaar achteruit zal gaan en ik massa's slapeloze nachten zal tegemoet gaan, daar heb ik me al bij neergelegd ;-)

De reportage is nog beschikbaar op https://vrtnu.page.link/FZp7qvHgbqJfHCVA7 tot 14 februari 2019.  Wie interesse heeft in dit thema en adoptie beter wil begrijpen, zou ik zeker aanraden eens te kijken!

Bart

Monday, January 7, 2019

Dromen van Adoptie: crèche is geregeld!

Eén van de dingen die je als toekomstige ouder geregeld dient te krijgen, is natuurlijk opvang voor je kleine spruit.  Aangezien ik vermoed dat ik nog wel minstens 9 maand in blijde virtuele verwachting ben, dacht ik dat ik best nog wel op tijd zou zijn toen ik onlangs mijn zoektocht naar een crèche startte.  Niets bleek minder waar!  Op het eerste mailtje dat ik verstuurde, kreeg ik als antwoord dat er pas plaats was vanaf september 2020.  Jawel, jullie lezen het goed... september tweeduizend en TWINTIG!

Niet getreurd... gewoon nog wat mailtjes sturen en het zou wel lukken dacht ik... en bon, ook op mijn tweede mail naar een andere crèche kreeg ik als antwoord dat er pas plaats was vanaf maart 2020.  Dat komt uiteraard omdat kindjes meestal naar de crèche gaan totdat ze naar de peuterklas moeten... en dan kan het al eens gebeuren dat een crèche veel meer dan 9 maand op voorhand volzet zit...

Nuja, mijn volgende pogingen hadden meer succes.  Na nog wat heen- en weer gemail heb ik een aantal crèches en onthaalmoeders kunnen bezoeken, en heb ik uiteindelijk een crèche kunnen vastleggen.  Om eerlijk te zijn: hoe meer crèches ik bezocht, hoe meer van die kleine ukkies ik tegenkwam, en hoe meer zin ik er in kreeg! :-)  En Jenne eigenlijk ook wel... Hij is meegeweest naar twee crèches, en was vrij snel vertederd door de blikken van de peuterende lievelingetjes.  Ik denk dat hij een fijne lieve grote broer zal zijn voor zijn toekomstige kleine broertje of zusje.

Dus bon, begin 2019 is de crèche dus geregeld.  Vanaf nu begin ik aan mijn babylijstje!  Ik heb al eens snel gebrainstormd, en kwam tot volgend lijstje:


Wie denkt iets uit dat lijstje liggen te hebben dat hij kan missen, mag het me altijd laten weten!  Google mijn naam en je vindt wel een manier om me te contacteren ;-)

Wat betreft mijn nummer op de wachtlijst is er nog geen nieuws sinds de meest recente update van begin december 2018: ik stond toen op plaats 20 en er waren 5 koppels 'on hold' voor mij.  Ik heb het Adoptiehuis op 1 januari 2019 gemaild, maar nog geen nieuwe update ontvangen... but of course, as usual, I'll keep you guys informed!

Tot later in Adoptieland!
Bart