Monday, July 12, 2021

Fundamentele oneerlijkheden bij co-ouderschap: een overzicht

Sinds 2013 voed ik mijn zoon op in co-ouderschap.  Samen met mijn ex probeer ik dat in de best mogelijke verstandhouding te doen. Naar mijn gevoel lukt dat aardig. Mijn zoon staat bij zijn mama gedomicilieerd.  Doorheen de jaren heb ik vast moeten stellen dat dat helaas voor mij regelmatig een administratief en financieel nadeel blijkt.  En dat is fundamenteel oneerlijk, gezien mijn zoon evenveel tijd bij zijn mama als bij mij doorbrengt.  Anno 2021 en met (helaas) zoveel gescheiden ouders die hun kinderen in co-ouderschap opvoeden, begrijp ik niet dat de wetgever nog steeds geen werk maakt van een meervoudige domicilie.

Ik zeg al lang dat ik ooit eens de nadelen die ik ondervind zal oplijsten.  Bij deze maak ik daar eindelijk werk van.  Deze lijst is absoluut niet volledig en zal regelmatig geüpdated worden.  Wie nog andere voorbeelden heeft, mag ze me gerust doormailen.  Wie weet stap ik er ooit mee naar de politiek...

So here we go... welke zijn de oneerlijkheden waar ik zoal mee geconfronteerd word?

Post

Uiteraard is het zo dat alle officiële post terechtkomt op het domicilie adres.  Ouders die nog goed overeenkomt zullen elkaar op de hoogte houden, maar wanneer de relatie tussen beide partners verzuurd is, zal de ouder die niet op het domicilie-adres woont misschien geen weet hebben van belangrijke post omdat hij niet op de hoogte werd gesteld.

Waterfactuur

Op je waterfactuur krijg je een korting die wordt bepaald door het aantal gedomicilieerde bewoners.  Staat je kind niet bij jou gedomicilieerd, dan kan je achter die korting fluiten, zelfs al verblijft je kind de helft van de tijd bij jou.

Referenties:

Onroerende voorheffing

  • U hebt op 1 januari van het aanslagjaar minstens 2 kinderen die recht hebben op gezinsbijslag.
  • Uw kinderen zijn op 1 januari van het aanslagjaar gedomicilieerd op het adres van de woning waarvoor de vermindering van toepassing is. Dat wil dus zeggen dat de kinderen er ingeschreven zijn in het bevolkingsregister of vreemdelingenregister.
Bemerk dat ook hier dus weer het domicilie-adres lijkt van tel te zijn.  De co-ouder in gelijkmatig verdeeld co-ouderschap die het domicilie-adres niet heeft, is dus ook hier weer in het nadeel en krijgt de korting niet.  Voor mezelf maakte dat in 2021 een verschil uit van 814,05 - 630,53 = 183,52 EUR uit.

Ik heb op 14 juli 2021 gebeld naar de Vlaamse Belastingdienst op het nummer 1700 om te vragen of er al iets gewijzigd is in de regeling, en dat bleek niet het geval.  Men verwijst me door naar Vlaams minister van Financiën Mattias Diependaele (NVA).

Uitkeringen RVA

Voor het bepalen van de bedragen voor ouderschapsverlof, hanteert de RVA het begrip 'kind ten laste'.  Het heeft me heel wat voeten in de aarde gekost om recht te krijgen op de verhoogde tegemoetkoming waar ik recht op had, omdat mijn zoon bij zijn mama gedomicilieerd stond en wij geen officieel vonnis (EOT) hebben.

Aanmoedigingspremie

Zelfde problematiek als bij de RVA hier.  Ik had recht op verhoogde tegemoetkoming, maar het heeft me heel wat voeten in de aarde gekost om dat te bekomen.

Referenties:

No comments:

Post a Comment